Algemene informatie VLGN

VLGNDe VLGN, de Vereniging Levende Geschiedenis Nederland, is een multi-period re-enactment vereniging welke zich richt op de jaren 1568 tot 1912. De VLGN neemt deel aan vele evenementen, zowel in binnen als buitenland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris.

Actieve werkgroepen in de vereniging zijn:

- 80 jarige oorlog (1568-1648),
- De Blaauwe Garde (het 5e Regiment Hollandse Gardes te voet) (1702-1714),
- 27e Jagers, 6e Co.flankeurs (1815) ,
- Koninkrijk Holland 2e regt. voltigeurs (1806-1810),
- Amerikaanse burgeroorlog, Union Light artillery (1861-1865).

En verder nog twee studiegroepen:

- 2e Engelse oorlog (1665-1667),
- Afdeeling Grenadiers en Jagers (1830-1831).

 

 

Visie VLGN op re-enactment.

De Vereniging Levende Geschiedenis Nederland is opgericht om middels demonstraties, bivakken en andere evenementen het publiek op een aanschouwelijke manier kennis te laten maken met significante periodes uit de Nederlandse en Europese geschiedenis, zulks ter bevordering van een beter historisch begrip bij het algemene publiek.

Ons doel is het reconstrueren van de exercitie, tradities en tactieken van legeronderdelen uit een deel van de Nederlandse geschiedenis, zijnde de periode 1568 tot 1912, ook wel de “zwart kruit” periode. De keuze voor dit tijdvak is een bewuste, aangezien het ons als multi-period vereniging een scala aan mogelijkheden tot re-enactment biedt, maar ons niet dwingt om “full body combat” te bedrijven (zoals in de Middeleeuwen), aangezien wij daar onvoldoende ervaring mee hebben. Deze keuze sluit tevens WOII re-enactment uit, vanwege de gevoeligheden die dat bij nog in leven zijnde slachtoffers zou kunnen oproepen.

Hoewel de VLGN separate werkgroepen kent, willen wij de leden stimuleren zich met meerdere periodes bezig te houden, om zo op zoveel mogelijk manieren geëquipeerd te zijn op het gebied van re-enactment. Binnen de VLGN zijn militaire posities in alle groepen open voor vrouwen, met dien verstande dat zij volledig als man participeren, en er derhalve geen rekening met “vrouwelijkheid” wordt gehouden op gebied van exercitie en andere eventueel zware onderdelen.

De VLGN is ontstaan uit een vriendenclub. De desbetreffende ontspannen houding en nadruk op gezelligheid (met behoud van enige militaire discipline) hopen wij met het groeien van onze vereniging te handhaven.

Evenementen