Boerenoorlog Lancashire Fusiliers

Binnen de VLGN willen we het 2e battalion Lancashire Fusiliers, 11 brigade, 5e divisie uitbeelden.

De Lancashire Fusiliers is een van de oudste en bekendste eenheden van het britse leger met zelfs een link naar Nederland (Willem van Oranje) tijdens de oprichting in 1688.

Een van hun beroemste acties tijdens de Boerenoorlog voerden ze uit tijdens de slag bij Spionkop, op 24 januari 1900 waar 20.000 britten tegen 8000 boeren vochten.

Het uniform van de britten bestond uit de khaki campaign dress bestaande uit een khaki broek en tunic, puttees en een pith helmet met khaki cover. Soms werd er een grijze wollen overjas gedragen. Als uitrusting werd de 1888 slade wallace lederen uitrusting gebruikt met khaki veldfles, witte broodzak, messtin en zwarte p88 valise backpack en zwarte canvas messtincover.

Als standaard wapen gebruikten de britten het Lee Metford, .303 10 roundsmagazine grendelgeweer met de Metford bajonet of later in de oorlog de Long Lee Enfield.

Voor de verzorging van onze gewonden hebben we ook een britse nurse uit een general hospital van de the Princess Christian’s Army Nursing Service in onze gelederen met een wit katoenen verpleegster uniform met rode cape.

Slapen doen we in een grote witte Belltent.

Onze regenstanders zijn boeren van het Carolina of Pretoria commando die ook bij Spionkop streden. De boeren organiseerden hun troepen rondom een streek of stad waar ze vandaan kwamen. De commando’s hadden geen regulier uniform maar vochten in burgerkledij bestaande uit wollen of ribfluwelen broeken en jassen met een slouchhat. Ze waren bewapend met het ultramoderne Mausergeweer met bandolier.

De VLGN heeft adressen waar uniformen, uitrusting etc. te verkrijgen is. Voor zo’n € 350,00 heb je al je uniformjas, boek, puttees, pithhelmet, broodzak en slade wallace uitrusting.

We willen proberen om ieder jaar op het LPLG-weekend acte de presence te geven. Daarnaast willen we ism het Heilborncommando van Mars 1x per jaar een Boerenoorlog evenement in Nederland organiseren en deelnemen aan 1 of 2 evenementen in Engeland waar meerdere boerenoorloggroepen zijn zowel brit als boer.

Het ultieme doel is om met de groep naar Zuid Afrika te gaan om daar deel te nemen aan herdenkingen en een re-enactment.